MUSÉE DE L'AVENTURE PEUGEOT – PAMATI NĀKOTNEI

Musée de l'Aventure Peugeot (Peugeot piedzīvojumu muzejs) ir vēsturisks muzejs, kas veltīts Peugeot automobiļu biznesam. Muzeju dibināja Peugeot ģimenes locekļi, un tas tika atvērts 1988. gadā, netālu no uzņēmuma ražošanas kompleksa Sochaux – šobrīd jau Stellantis Sochaux Plant. Rūpnīcas vēsture sniedzas līdz tālajam 1912. gadam, kad tā tika atvērta kravas auto ražošanai, bet jau 1930. gadā tā kļuva par Peugeot zīmola vieglo automobiļu galveno rūpnīcu Francijā. Šobrīd Sochaux rūpnīca ir fokusējusies uz Grupas SUV segmentu – Peugeot 3008, 5008 kā arī DS5 un Opel Grandland. Jaunais Peugeot 308 tiek ražots netālu esošajā Stellantis Mulhouse rūpnīcā, kuras tiešā tuvumā ir vēl divi brīnišķīgi tehnikas muzeji – Francijas dzelzceļa muzejs Cité du Train un, iespējams, viens no visā pasaulē lielākajiem automobilizācijas muzejiem Cité de l'Automobile - Collection de voitures Schlumpf. Protams, ka tajā ir plaši pārstāvēti gan Peugeot, gan Citroen vēsturiskie modeļi. Reģions, kurā atrodas abas rūpnīcas un trīs praktiski ikviena tehnikas lietotāja ievērības vērtie muzeji ir ar senu industriālās ražošanas vēsturi. Tas nav brīnums, jo šeit praktiski saskaras Francijas, Šveices un Vācijas zemju robežas un netālu sākas Reinas – Eiropas otrās garākās upe ar Eiropā lielāko deltu ūdensceļš.  

Pirmo trīsriteņu mehānisko pašgājēja transporta līdzekli Armands Peugeots (Armand Peugeot) sadarbībā ar Leonu Serpoletu (Leon Serpollet) izgatavoja 1889. gadā ar tvaika dzinēju. Automobīlis Serpollet-Peugeot tika izstādīts Vispasaules izstādē Parīzē tajā pat gadā, kas norisinājās par godu Lielās Franču revolūcijas simtgadei. Tajā laikā Peugeot rūpnīcās jau strādāja aptuveni 1100 darbinieki. 1890. gadā Peugeot pieņēma stratēģisku lēmumu atteikties no tvaika dzinējiem un izgatavoja pirmo četrriteņu Peugeot automobīli Type 2 ar Daimler dzinēju uzņēmuma Valentigney rūpnīcā. 1891. gads tiek uzskatīts par reālu Peugeot zīmola autobūves sākumu un uzņēmums iegūst Les fils de Peugeot freres vārdu. 1891. gada septembrī Peugeot izgatavots auto veic ceļu no Valentigney rūpnīcas līdz Brestas pilsētai un atpakaļ, pavadot vienu no tā laika nozīmīgākajām velosacīkstēm un plašākai publikai izrādot jaunāko tehnikas sasniegumu. Automobiļu reklāma bija dzimusi.

Muzejs piedāvā globālu skatu uz autobūves nozares attīstību faktiski no tās sākuma. Ievērības cienīgs ir fakes, ka muzejā ir plaši pārstāvēti arī citi Peugeot produkti ar garākiem ciltsrakstiem, ieskaitot velosipēdus, kafijas dzirnaviņas, instrumentus un sadzīves priekšmetus sniedzot vispārēju priekšstatu par tehnikas vēsturi. Muzeja pirmajos desmit pastāvēšanas gados to apmeklēja jau 1,6 miljoni viesu.

Muzeja paša vēsture aizsākās 1981. un 1982. gados, kad Pjērs Peugeots (Pierre Peugeot), kurš tolaik bija uzņēmuma uzraudzības padomes priekšsēdētājs PSA Peugeot-Citroen Group, izveidoja Association l'Aventure Peugeot. Mūsdienās – Aventure Peugeot Citroen DS. Tālaika asociācijas mērķis bija savākt kopā priekšmetus, kas pārstāv uzņēmuma gandrīz divu gadsimtu vēsturi. Kolekcijas kodolu veidoja Peugeot automašīnas, taču ekspozīcijā jau pašā sākumā tika izlemts attēlot arī pārējās Peugeot ģimenes rūpnieciskās aktivitātes. Asociācija mūsdienās ir pārtapusi par ko līdzīgu Antīko automobiļu klubam un tajā ir vairāk nekā 2300 biedru.

1984. gadā sākās darbs, lai lielo darbnīcu uzņēmuma vēsturiskās Sochaux rūpnīcas pievārtē pārvērstu par muzeja ēku, kur glabāt kolekciju. Muzejs svinīgi tika atvērts sabiedrībai 1988. gadā. Turpinājās pakāpeniski uzlabojumi un 2000. gadā muzeja ekspozīciju laukums jau bija trīskāršojis savu apjomu. 2010. gada maijā par godu Peugeot ģimenes biznesa 200 gadu jubilejai, muzejs tika paplašināts vēl par 1500 m², kas jau nodrošināja iespēju vienlaikus izstādīt līdz 130 transportlīdzekļiem. 

Šobrīd muzeja krājumos ir 450 transportlīdzekļi, no kuriem aptuveni 130 ir apskatāmi vienlaikus, 300 velosipēdi un motocikli un 45 000 m² telpas, no kurām aptuveni 10 000 m² ir pieejamas sabiedrībai kā arī kompleksā ir iekļauta neliela restaurācijas darbnīca. Attēlos, kas uzņemti 2019. gada sākumā, redzam dažus no muzeja eksponātiem un tā vidi. Titula foto redzams 1901. gada Peugeot Type 36 Voiturette ar 5 Zs dzinēju, kas spēja attīstīt 30 km/h ātrumu.

MUSÉE DE L'AVENTURE PEUGEOT, Carrefour de l'Europe, 25600, Sochaux, France
https://www.museepeugeot.com/